Lucifereza Dorijan Nuaj

ISBN:

Published: 2010

Paperback

228 pages


Description

Lucifereza  by  Dorijan Nuaj

Lucifereza by Dorijan Nuaj
2010 | Paperback | PDF, EPUB, FB2, DjVu, AUDIO, mp3, RTF | 228 pages | ISBN: | 3.52 Mb

Lucifereza ne spada u književnost, već je reč o literarnom mutantu koji cilja da kroz nekakvu formu nalik romanu predstavi specifičnu okultnu paradigmu. Na početku knjige sam autor kaže da ona nije baš za svakoga. Oni koji su podložni patetičnimMoreLucifereza ne spada u književnost, već je reč o literarnom mutantu koji cilja da kroz nekakvu formu nalik romanu predstavi specifičnu okultnu paradigmu. Na početku knjige sam autor kaže da ona nije baš za svakoga.

Oni koji su podložni patetičnim stanjima uvređenosti tzv nacionalnih, verskih, političkih, estetskih, ideoloških i ostalih osećanja, bolje da istog trenutka odustanu od čitanja. Ukoliko neko takav i pored ovog upozorenja nastavi sa čitanjem, čini to na sopstveni rizik i odgovornost. To što je u toku čitanja naišao na detalje koji u njegovoj duši izazivaju utisak uvređenosti nije autorov problem. Da bi pristupili konzumiranju ovog štiva i postigli njegovo razumevanje neophodno je na ulasku u tu pećinu naslovljenu imenom Lucifereza ostaviti za sobom vrednosti, stavove, mišljenje ili identifikacije jer reč je o vražjoj pećini koja nasrće na sve za šta može da se uhvati u umu onog ko u nju ulazi.Ako neko ima problem sa tim kako je u knjizi nešto predstavljeno ili prikazano onda takva ličnost diskvalifikuje sebe od razumevanja ideje knjige.

To što neko može povodom nekog iznetog iskaza, tvrdnje ili prikaza imati problem jeste podleganje zamajavanju demona koji u knjizi obitava. Neko takav je dakle rastrgnut i ako ima ambicije da se i pored toga bavi okultnim, onda neka to shvati kao upozorenje da to ipak ne čini. Ako nema stomak za misaoni eksperiment kakav je Lucifereza onda neće imati stomak ni za mnogo ozbiljnije stvari i iskušenja. Otud neka se i ne trudi da razume autorov pogled na svet i prosto neka odustane od čitanja knjige.

Mnoga gledišta i stavovi izneseni u knjizi nisu uvek rezultat promišljanja ili shvatanja samog autora već su dobrim delom sirovo i bez ikakve ograde ili kritičkog određenja preuzeta i predstavljena onako kako ih je neko sasuo autoru u lice. Pri tome nije baš sasvim jasno kada je nešto stav autora a kada je reč o autentičnoj poziciji nekog od likova koji se pojavljuju u knjizi.Lucifereza kinji ljudsko, podsmehuje se ljudskoj tragediji, sve izvrće i manifestuje autentični dijabolični duh.

Brutalna i banalna, blasfemična, podrugljiva i uvredljiva, ona manipuliše balkanskom tragedijom gde je i smeštena njena fabula, od ratišta u Hrvatskoj do Kosova u oči rata, od „nebeske“ Srbije do satanskih katakombi i izmišljenih geografskih destinacija, odsanjanih i magično isprepletenih sa realnošću.

Autor tvrdi da sve što je opisano u knjizi na ovaj ili onaj način jeste istinito, nekako se dogodilo, bilo kroz san ili je deo autorovog životnog iskustva, samo je opisano na takav način da je teško razlučiti gde je granica sveta sanjanja i sveta jave. Ako je neko možda bio skeptičan spram postojanja Ä�avola, nakon čitanja Lucifereze možda će doći u iskušenje da promeni stav.Nakon Božanske revolucije katastrofe (i ugovora sa đavolom), Lucifereza je druga objavljena knjiga autora plutonskog karaktera koji se potpisuje kao Dorijan Nuaj u izdanju beogradske Ukronije.

Lucifereza je trojstvo koje čine kratki romani „Saltarello“, „Kako sam sreo hrvatskog bana Smoljana“ i „Sreli smo se u Tifaretu“. Svaki od njih je celina za sebe ali postoji veza koja ih objedinjuje u jedan smisaoni kontinuitet.

Reč je o hermetičnom i reklo bi se dijaboličnom delu čije posebne celine odgovaraju trima tarot ključevima. Saltarello je u tom smislu tarot ključ XVI Kula. Ban Smoljan je u vezi sa kartom XV Ä�avo, dok Sreli smo se u Tifaretu odgovara tajanstvu karte XIX Sunce. Prvi „roman“ je uspon na Kulu i iniciranje božanske revolucije katastrofe koja u suštini predstavlja nekakvo recikliranje bogova. Drugi „roman“ je inicijacijsko iskušenje silaska u pakao, odnosno projekcija karte Ä�avola i iskušavanje smrti (karta XIII Smrt), sa akcentom na neljudsko i hladno te savršeno ravnodušno lice majke prirode.

Treća knjiga u okviru Lucifereze je uzdizanje i otključavanje solarne formule te metafizički odlazak na Sunce. Naravno, svi ostali ključevi tarota mogu se prepoznati u pojedinim poglavljima ili naglašenim scenama, ali je to ostavljeno čitaocima da primete.Enter answer

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Lucifereza":


thesmartestcontract.com

©2009-2015 | DMCA | Contact us